Tuesday, February 10, 2009

Telur Sotong

Pernahkah anda menikmati sepiring telur sotong goreng kunyit? Sukar untuk menceritakan kesedapannya kerana dengan setiap kali kunyahan, telur sotong akan "cair" di dalam mulut...Ia diperap terlebih dulu dengan sedikit jintan manis, jintan putih, halba dan serbuk kunyit (untuk lebih 'asli', tumbuk kunyit segar bersama garam hingga lumat). Biar selama 1 jam.

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih cincang hingga wangi kemudian masukkan telur sotong tadi. Kacau dan tambah sedikit air. Bila telur masak, bolehlah diangkat. Memang seeeeedaaaap kalau disajikan dengan nasi, roti, capati atau naan. Tapi, ada satu masalah besar, hehe, mana nak beli telur sotong? (Lupa nak tanya kedai mamak kat Jitra ni, mana dia dapat supply...)

:: Boleh ganti dengan telur ikan tapi kesedapan tak sama ::


No comments:

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez