Tuesday, March 24, 2009

Mi Segera

Mungkin ramai sudah tahu bahawa mi segera mengandungi lapisan wax (sejenis lilin) yang akan mengambil masa 4-5 hari sebelum dapat dikeluarkan daripada sistem badan. Cara terbaik untuk mengelak daripada akibat buruk wax terhadap tubuh kita adalah dengan mengubah kaedah memasaknya. Ini juga akan menghalang MSG di dalam serbuk perencah bertukar dari segi struktur molekular menjadi bahan toksik.

Begini cara terbaik:
(1) Rebus mi dalam air mendidih.
(2) Bila mi kembang, sejat atau toskan ke dalam penapis.
(3) Dalam periuk dengan air mendidih yang baru, masukkan mi dan tutup api.
(4) Masukkan pula serbuk perencah, kacau dan sajikan.

*Kaedah ini biasa dilakukan untuk mi jenis 'goreng' atau tanpa kuah. Jika hendak tambah telur dan sayur, masukkan dalam air mendidih baru, sebelum mi.

:: Ramai yang berusia 18-24 tahun mendapat penyakit pancreatitis (bengkak atau jangkitan pada pancreas) kerana terlalu kerap makan mi segera. Elakkan memakan lebih daripada 3 kali seminggu ::

9 comments:

familisihat said...

salam..puan, mohon copy ye artikel mee segera tu..

sekuntum mawar berduri said...

salam...
mintak izin utk copy artikel ini
terimakasih.

Unknown said...

salam,ye la kak,minta copy in4 ni yer...mekasih

hani_san said...

salam kak...

sy da praktikkan cara ni pas dibgtau oleh cgu science ms sek dlu...rs instant mee tu lebih segar!

Anonymous said...

TQVM for the info....really appreciate it!

IDA

aznur said...

AKUM KAK, MOHON IZIN COPY UR INFO YER... PASAI MY HUBBY SUKA SANGAT MAKAN MEE SEGERA...

Suzi said...

salam kak, saya pun nak copy artikel ni boleh ya?
Saya juga dah linkkan blog akak ke blog saya.
Nice blog.

Unknown said...

kak lin

ayu nak copy yer entry nie...minta izin...

Fuuhhhh la la ..... said...

salam puan... nak mintak izin copy psai mee segera nih boleh?

tq

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez