Saturday, November 8, 2008

Cake Decorating

Kek Madeira Oren
Gunakan tin 15cm empatsegi

@18cm bulat
@900 gm bentuk lof

170 gm mentega – dibiar lembut
170 gm gula kastor
3 biji telur Gred B – dipukul sedikit
230 gm tepung berserbuk penaik – diayak 2 kali
1 camt parutan kulit oren
30 ml jus oren

Cara membuat
1. Alas tin dengan kertas kalis minyak, lengserkan dengan majerin.
2. Satukan semua bahan di dalam mangkuk.
3. Putar perlahan hingga sebati.
4. Pukul kelajuan maksima selama 1 minit.
5. Bila gebu dan kembang, ratakan di dalam tin.
6. Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak.


Aising Gelatin
(menghasilkan 1 kg)

1 camb serbuk gelatin (pastikan HALAL)
60 ml air panas
125 ml sirap glukosa
1 camb gliserin
2 camb lemak sayuran
900-950 gm gula aising – diayak
Sedikit tepung jagung

Cara membuat
1. Tuangkan air ke dalam periuk, taburkan gelatin. Biar 5 minit.
2. Jerang atas api perlahan dan kacau hingga gelatin larut.
3. Masukkan sirap, gliserin dan lemak sayuran.
4. Kacau hingga semua lemak hampir cair. Ketepikan dari api.
5. Bila semua lemak cair, biar suam sedikit.
6. Campurkan sedikit demi sedikit gula aising, kacau sebati.
7. Bila sukar dikacau, keluarkan dan uli atas papan pencanai yang ditabur gula aising.
8. Uli hingga aising bertekstur halus dan licin.
9. Sapu permukaan kek dengan sedikit Aising Royal.
10. Canai aising gelatin setebal 1 cm dan letak ke atas kek. Kemaskan tepi kelilingnya.
11. Bubuh sedikit tepung jagung pada tapak tangan.
12. Sapu di atas kek supaya aising berkilat.

13. Ambil sedikit aising, warnakan kuning. Canai nipis dan gunakan acuan berkeluk di kelilingnya dan berlubang di tengahnya.
14. Potong jadi 2 keping. Gunakan hujung lidi koktel untuk membentuk alunan pada hujung aising.
15. Sapu sedikit air pada hujung yang lurus kemudian lekatkan di tepi kek.
16. Ulangi sebanyak 3 lapisan. Lapisan tengah lebih pudar daripada lapisan bawah.
17. Isikan aising royal ke dalam beg piping kemudian picitkan corak di atas kek.
18. Hiaskan dengan gugusan bunga mawar.

Aising Royal
1 biji putih telur
250-270 gm gula aising – diayak 2 kali
½ camt jus limau nipis

Cara membuat
1. Letak putih telur dalam mangkuk bersih.
2. Masukkan jus limau, kacau sebentar.
3. Campurkan sedikit demi sedikit gula sambil diputar perlahan.
4. Putar sehingga aising separuh kental (soft peak consistency).


No comments:

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez