Thursday, November 27, 2008

Kuey Teow

KUEY TEOW

350 gm tepung gandum
150 gm tepung beras
1 biji putih telur
200 ml air
garam, tepung ubi, minyak secukupnya

1) Satukan kedua2 jenis tepung, putih telur dan air, uli manjadi doh. Kemudian jerang air hingga mendidih, masukkan sedikit minyak masak.
2) Ambil sedikit adunan, canai leper sedikit. Masukkan ke dalam mesin pasta/mi pada no1 dan putar. Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya.
3) Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat. Ulangi membuat.
4) Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (untuk kuey teow).
5) Setelah air mendidih, rebus kuey teow (jangan terlalu banyak). Bila timbul, angkat dan toskan. Letak dalam dulang, tuangkan minyak dan gaul ketika masih panas.

:: sumber myresepi.com ::


No comments:

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez