Saturday, November 8, 2008

Cupcakes

Kek Oren
(satu adunan, 25 biji kek)

Bahan-bahannya
250 gm mentega
230 gm gula kastor
2 camca teh Quick 75
4 biji telur
270 gm tepung serbaguna } diayak
1 camca teh serbuk penaik }
60 gm susu pekat
2 camca besar jus oren
1 camca teh parutan kulit oren

Cara membuatnya
1. Putar mentega, gula dan Quick 75 hingga gebu.
2. Masukkan sebiji demi sebiji telur, pukul sebati setiap kali.
3. Campurkan bahan ayak, kacau rata.
4. Bubuh susu pekat, jus dan kulit oren.
5. Bila sebati, timbang sebanyak 44 gm untuk setiap cawan kek (saiz sederhana).
6. Bakar pada 200 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
7. Biar kek sejuk sebelum disapu krim mentega biasa.
8. Hiaskan ikut kreativiti masing-masing.

Krim Mentega
Satu adunan cukup untuk menghias kek2 di atas (bergantung pada corak).

Bahan-bahannya
125 gm mentega (jangan gunakan mentega tulen)
125 gm krimwell
100 gm susu pekat
10 gm gula aising, diayak
1/2 camca teh vanila

Untuk aising coklat (dipukul sekali dalam langkah 1)
15 gm serbuk koko, diayak
1 camca besar susu cair

Cara membuatnya
1. Pukul semua bahan dengan whisk.
2. Pastikan berhenti sekali-sekali dan kacau dengan spatula supaya semuanya sebati.
3. Pukul hingga kembang, pucat dan gebu.
4. Bahagikan mengikut warna yang dikehendaki.
5. Isikan ke dalam beg aising dengan nozzle yang ditetapkan mengikut design.


1 comment:

Anonymous said...

akak..sy nk tny..
akak ada nyatakan kalau nk buat krim,jgn gunakan mentega sbnr..
mksud bukan mentega sbenar tu mentega macam mana?

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez